Bareldonkkapel

Bareldonkkapel (Kapelleplein, Berlare) is een van de mooiste kapellen uit de omgeving. Ze dateert van de 13de eeuw. De kapel is sinds 1942 beschermd.
In 1935 werd naast de kapel een bedevaartsommegang opgericht met zeven stakapelletjes en een monumentale calvarieberg, allen van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule.

Meer info

In 1959 werden tijdens opgravingen in het koor van de kapel oude vloertegels gevonden. De tegels in gebakken en geglazuurd aardewerk vertonen typische Vlaamse motieven. Zij dateren minstens uit de 14de eeuw en getuigen van de kleurrijke aanblik die deze kapel in de middeleeuwen bood.
In 2011 zijn stoffelijke resten uit twee grafkuilen onder deze vloertegels onderzocht. Ze zijn met grote waarschijnlijkheid te dateren tussen 1265 en 1280. De oprichting van de devotiekapel, toegewijd aan O.L.Vrouw-ter-Groender-Straete, situeert zich dus wellicht in de 13de eeuw. In de 15de eeuw wordt de kapel in Aalsterse witte steen herbouwd en vergroot. De huidige kapel dateert nog gedeeltelijk uit deze periode. De huidige voorgevel dateert van 1774, zoals aangeduid onder het rondvenster. Het betreft een eenvoudige klokgevel met rolwerk en schouderboogdeur waarboven een groot getoogd venster. Deze venstervorm keert in de drie traveeën van de zijgevels terug. Aan de koorzijde wordt het dak doorbroken door een slank houten torentje op octogonale voet.
In 2004 werd de buitengevel opgeknapt; in najaar 2007 werd het interieur gerenoveerd.

Contact

Onthaalpoort Donkmeer
052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies