Berlare broek

Berlare broek omvat het oostelijke gedeelte van de oude Scheldemeander. Dit natuurgebied is deels toegankelijk voor het publiek via allerlei wandel- en fietspaden.

Meer info

In het kader van de turfwinning werd het oostelijk gedeelte van de oude Scheldemeander opnieuw uitgegraven. Daardoor evolueerde het tot een groot wateroppervlak.
In 1862 werd het water weggepompt. In de jaren 1914-1918 lag de kolenpomp echter stil en kwam het gebied vanzelf weer onder water. In 1926 werd het definitief drooggelegd. De vrijgekomen grond werd bebost met wilgen voor de mandenvlechterij. Na de Tweede Wereldoorlog werden populieren voor de lucifersfabricage aangeplant door Union Alumettière.

Bosreservaat
In 1979 kocht de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur en Bos) hier ruim 120ha.
Het domein vormt een lange strook van 6km en bestaat uit 2 delen, die gescheiden zijn door particuliere eigendommen. In het noorden ligt de Turfput, een vijver van 24ha. Het grootste deel bestaat uit bos met daartussen moerassige gedeelten en meer dan 50 vijvers (aangelegd in de jaren ‘60-‘70). De populieren worden geleidelijk aan vervangen door streekeigen bomen en struiken. Dergelijk bos biedt meer afwisseling en heeft een veel hogere natuurwaarde.

Contact

Donklaan 123
(nabij A. Nelenpad)
9290 Berlare

052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies