Dorpsplein Uitbergen

Het dorpsplein van Uitbergen is een charmant, pittoresk pleintje. Je waant je er instant in een Zuid-Frans dorpje.

Vlakbij het plein staat de Sint-Pietersbandenkerk, het prachtige oud-gemeentehuis en de geklasseerde pastorie. De twee authentieke café's aan het dorpsplein, maken de sfeer helemaal af.

Meer info


Sint-Pietersbandenkerk, Veerstraat 8, Uitbergen

De achtzijdige bakstenen vieringtoren in vroeg-gotiek is het oudste gedeelte van de kerk en klimt vermoedelijk in de kern op tot de 12de eeuw. Het koor met twee traveeën werd opgetrokken in zandsteen. Het wordt doorbroken door tweelichtvensters met drielobtracering. De benedenkerk dateert van 1906 en werd herbouwd onder leiding van architect J. Goethals uit Aalst. Het interieur heeft een overwegend neogotische aankleding.


Pastorie, Veerstraat 13, Uitbergen

De bakstenen constructie van één bouwlaag, bedekt met een mansardedak, dateert uit de 18de eeuw en werd in 1984 grondig gerestaureerd en verbouwd. De voorgevel is witgecementeerd als reminiscentie aan de oorspronkelijke bepleistering. De achtergevel is in zichtbaksteen. De oorspronkelijk met pleisterwerk omlijste steekboogvensters hebben een witcementen bezetwerk gekregen.
Als type is het gebouw een goed voorbeeld van de toenmalige landelijke pastorieën, die enerzijds door hun laagbouw aansloten bij de omliggende dorpsbewoningen, maar zich anderzijds door hun modieuze vormen inschakelden in de heersende stijlvormen.
De rechtervoorkamer is bekleed met tien wandbehangschilderijen met thema‘s uit het Oude en Nieuwe Testament. Ze dateren van 1785 en werden vervaardigd door P. Brunet.

Contact Onthaalpoort Donkmeer

Donklaan 123
(nabij A. Nelenpad)
9290 Berlare

052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies