Zwerfkatten

Wat?

Zwerfkatten zorgen voor heel wat hinder, waaronder zelfs gezondheidsrisico's. En als ze niet gesteriliseerd zijn, zorgen ze ook voor erg veel nakomelingen. Zo ontstaat er een zwerfkattenprobleem. Om dit probleem op een diervriendelijke manier en structureel aan te pakken, slaan gemeente Berlare en Rato vzw de handen in elkaar.

Jaarlijks worden er een aantal vangacties georganiseerd waarbij zwerfkatten door een dierenarts onvruchtbaar worden gemaakt en terug worden vrijgelaten op de vangplaats. Op die manier krijgen we een gezonde en beperkte kattenpopulatie in de gemeente. 

Als je in de buurt van een actieplaats woont, meldt de gemeente je dat op voorhand. Zo weet je dat je je huiskat best een paar dagen binnen houdt. 

Zelf een zwerfkat gezien?

Wie melding wil maken van (vermoedelijke) zwerfkatten, neemt contact op met de dienst vergunningen. Die speelt de meldingen door naar Rato vzw.

Premie voor verplichte sterilisatie en castratie

Elke kat die verkocht of weggegeven wordt, moet gechipt, geregistreerd én gesteriliseerd zijn. Een verplichting die geldt voor zowel asielen, kwekers als particulieren. De chip en registratie moeten in orde zijn voor het dier twaalf weken oud is, de sterilisatie moet gebeuren voor de kat vijf maanden oud is. Oók als ze niet verkocht of weggegeven wordt.

Sterilisatie en castratie zijn niet kosteloos, maar wel het meest effectief. Daarom voorziet gemeente Berlare een tussenkomst bij een behandeling tussen 15 maart en 31 maart 2021 door een erkende dierenarts naar keuze. De aanvrager moet de eigenaar van het dier zijn en gedomicilieerd zijn in Berlare op het moment van de ingreep. Er wordt maximaal een tussenkomst verleend voor twee huiskatten per gezin. De tussenkomst bedraagt:
- 25,00 euro voor het castreren van een kater;
- 45,00 euro voor het steriliseren van een kattin.

Aanvraagformulier

Het aanvraagformulier vind je hier of bij dienst vergunningen in het gemeentehuis. Het formulier moet zowel door de aanvrager als door de dierenarts ingevuld en ondertekend worden. De aanvraag moet gebeuren binnen één maand na de behandeling door de dierenarts.

Meer info

Contact

dienst vergunningen:
052 43 25 15
vergunningen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies