Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Wat?

Bereken je eigen ecologische voetafdruk en ontdek of jij momenteel kansen biedt aan moeder natuur en de nieuwe generaties! De duurzame voetafdruk ligt momenteel op 1,8ha. Dat zijn ongeveer drie voetbalvelden...

De aarde heeft momenteel anderhalf jaar nodig om aan te maken wat wij op één jaar tijd consumeren. Als deze tendens zich doorzet, dan hebben we tegen 2030 twee planeten nodig, en tegen 2050 zullen dat er drie zijn.

Doe de test!

Naar de test.

Meer info

Wat is de ecologische voetafdruk?

De voorraad grondstoffen en de bruikbare ruimte op de aarde is beperkt. Kan onze planeet haar rijkdommen genoeg blijven aanleveren om te voldoen aan onze behoeften? Kan ze het afval van onze bedrijvigheid blijven verwerken? Is, met andere woorden, onze levensstijl wel in evenwicht met de draagkracht van de aarde? Antwoorden op deze vragen kunnen worden berekend. Het staat bekend als de ecologische voetafdruk.

Een kip is geen koe

De oppervlakte die je nodig hebt (je ecologische voetafdruk), is afhankelijk van je levensstijl. Denk maar aan het verschil tussen een koe en een kip. Van een kip kan een gezin van vier een lekker avondmaal bereiden. Een koe kan meerder gezinnen voeden, maar ze heeft een veel grotere oppervlakte nodig om te grazen en zal deze plek ook langer benutten vooraleer ze op een bord beland. De ecologische voetafdruk van een koe is dus groter dan deze van een kip.

Ongelijk verdeeld

Hoeveel ruimte we gebruiken, hangt dus af van de manier waarop we leven en consumeren. Zolang we deze ruimte en voorraad duurzaam gebruiken, is er geen probleem. Iedereen heeft dan recht op een duurzame voetafdruk van 1,8ha (ongeveer drie voetbalvelden). Maar hier wringt het schoentje. De gemiddelde voetafdruk van een Belg bedraagt 8ha; die van een Duitser ligt op 5,1ha en de Indiërs en Kenianen bijvoorbeeld komen nog niet aan een voetafdruk van 1ha.

Contact

dienst vergunningen:
052 43 25 15
vergunningen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies