Eendenkooi

Het park

Er beweegt wat in de Eendenkooi. Graafmachines, containers, ... de werken zijn gestart. De aanleg van de aaidierenweide op de grens met recreatiedomein Nieuwdonk gaat vooraf aan het grotere natuurinrichtingsproject van de Vlaamse overheid, waarbij de hele Eendenkooisite grondig onder handen wordt genomen.

Het einddoel: een Eendenkooi waar de natuur zich ten volle kan ontwikkelen, maar waar ook van alles te beleven valt, vooral voor jonge kinderen. Zo zullen de oude dierenverblijven plaats maken voor natuurontwikkeling en speelnatuur. Er komt ook een picknickplaats, een wilgentunnel, een vogelkijkhut, allerhande brugjes over het water en een pad door het natte gedeelte van het bos. Enkel de gerestaureerde kooi zelf blijft behouden. Deze blijft ook tijdens de werken steeds toegankelijk.
Je bereikt de Eendenkooi te voet of met de overzetboot.

De aaidierenweide

De aanleg voor de aaidierenweide komt als eerste aan bod. Op de grens met recreatiedomein Nieuwdonk wordt momenteel een weide ingericht waar geitjes, konijntjes en zelfs een alpaca vrij zullen rondlopen. Je zal er als bezoeker kennis kunnen maken met de diertjes en ze misschien zelfs kunnen aaien. Kinderen komen er op die manier terug in contact met dieren, wat niet alleen leuk is, maar ook belangrijk voor hun ontwikkeling. En volwassenen vinden het waarschijnlijk net zo plezant!

Op zondag 27 mei van 15 tot 17 uur zijn jong en oud welkom om kennis te maken met het project. Plezier verzekerd, want er is ook knotsgekke animatie voorzien.

Timing werken

 • 1 maart 2018: start werken aaidierenweide
 • 1 april 2018: grondwerken afgerond
 • 27 mei 2018: feestmoment aaidierenweide
 • najaar 2018: opstart project Vlaamse overheid (aaidierenweide blijft toegankelijk)

De gerestaureerde kooi

Eendenkooien (plekken waar eenden werden gevangen voor consumptie) komen voor in zeven Europese landen. De oudste vermelding van de eendenkooi aan het Donkmeer gaat terug tot 1678. Tot kort na 1930 was de kooi in gebruik. De kooi aan het Donkmeer is de enige in België die gereconstrueerd is in zijn oorspronkelijke vorm (2009) en die publiek toegankelijk is. Dit uitzonderlijke openluchtmuseum laat een breed publiek kennis maken met de geschiedenis en werking van de kooi en met de taak van de kooiman.

De herinrichting van deze eendenkooi op een eeuwenoude site houdt rekening met alle mogelijke historische details. De kooi zelf is een grote rechthoekige plas met in elke hoek een vangarm die eindigt op een fuik om wilde eenden te vangen. Duidelijke en begrijpbare educatieve borden begeleiden je bij je ontdekkingstocht. 

Openingsuren

 • 1 oktober tot 1 april:
  • elke dag van 10 tot 16 uur
  • weekend- en feestdagen tot 17 uur
 • 1 april tot 1 oktober:
  • elke dag van 10 tot 18 uur
  • weekend- en feestdagen tot 19 uur
 • juli en augustus:
  • elke dag van 10 tot 19 uur

Om veiligheidsredenen (extreme weersituaties bijvoorbeeld) kan het gemeentebestuur beslissen om het park tijdelijk te sluiten.

Contact

dienst citymarketing:
052 43 25 60
citymarketing@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies