Fietsen

Berlare is een boeiende gemeente om met de fiets te verkennen. Laat je leiden door de groen-witte bordjes van de fietsknooppunten Scheldeland of enkele vooraf uitgestippelde routes.

Vele fietsroutes gaan langs of starten aan het toeristische infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.
Hier kan je 7 dagen op 7 terecht voor (gratis) wandel- en fietskaarten en meer info over de mogelijkheden in en rond Berlare alsook voor voor het huren van (kinder)fietsen en tandems.
Verder kan je hier ook een begeleide groepsfietstocht reserveren.

Heb je vragen of graag hulp bij het uitzoeken van een route? Neem gerust contact met ons op via toerisme@berlare.be of 052 43 25 60.

Fietsverhuur

Als je zonder fiets in Berlare staat, kan je er huren bij het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer. Reserveren op voorhand is wel aangeraden. 
Stuur een mailtje naar toerisme@berlare.be of bel ons op 052 43 25 60.

We hebben standaard 6 dames-herenfietsen, 2 tandems en 2 kinderfietsen klaarstaan.
Mits tijdige reservatie (1 week op voorhand) kunnen we extra fietsen voorzien. 

* Prijzen     volwassenenfiets     kinderfiets     tandem

 • 1/2 dag      € 7                              € 5               € 10
 • 1 dag         € 10                            € 7               € 16
 • weekend    € 16                            € 10              € 21
 • 3 dagen     € 21                            € 16              € 26
 • Van 4 tot 30 dagen : zie tariefreglement fietsverhuur

Meer info

Ontdek ons uitgebreid aanbod aan fietsroutes...

 

Dendermonde fietsroute 45km

Tussen Schelde en Dender ligt een prachtige brok natuur waar het water altijd dichtbij is. Op deze route fiets je langs sluizen en bruggen, natte weilanden en stemmige dorpjes, en strek je de kuiten op een terrasje aan het Donkmeer. Kers op de taart: de overtocht met het veer bij Appels!

De fietsroute met toeristische plekjes kan je hier downloaden.  Je kan de route ook gratis verkrijgen in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, ook mogelijk als vertrekpunt.

Donkmeer Berlare fietsroute 37km

Dit wordt een fietstocht vol verrassingen. De rode draad is water.
De meeste bezienswaardigheden bevinden zich bij het begin van de fietsroute. Na de wonderbaarlijke ontdekking van een bedevaartsoord beland je meteen aan het Donkmeer. De keuze aan mogelijkheden is er groot: bootjevaren, waterfietsen, terrasjes, Vlindertuin, Eendenkooi, ….

Eén keer geproefd te hebben van dit rijke aanbod nemen we je mee voor een heerlijke ontspannende rit.

De fietsroute met toeristische plekjes kan je hier downloaden.  Je kan de route ook gratis verkrijgen in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, ook mogelijk als vertrekpunt.

Fietsgids Overstromen

De nieuwe fietsgids ‘Overstromen’, met als ondertitel ‘Fietsen in Rivierpark Scheldevallei’, is de opvolger uit de serie WoudlopenDenderstrekenGrensgevallenKoplopen en Oeverlopen.

Overstromen bundelt zes lusvormige fietsroutes langs Schelde en Durme, tussen Gent en Kruibeke. En aangezien je vanuit Kruibeke, met de waterbus, in tien minuten tot in Antwerpen geraakt; stelt de nieuwe fietsgids als extraatje ook een langeafstandsroute langs knooppunten en jaagpaden, van Antwerpen tot Gent voor.

Overstromen kan je voor € 6 kopen in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer of online via de webshop van toerisme Oost-Vlaanderen.

De publicatie Overstromen vervangt vier fietsroutes: Turfputtenroute, Reuzenroute, Tibeertroute en Grimbeertroute. 

ism Toerisme Oost-Vlaanderen

Fietsnetwerk Scheldeland

Tussen Gent en Antwerpen stroomt de Schelde in een steeds bredere bedding naar zee. De werking van eb en vloed laat zich gelden. Meersen krijgen het gezelschap van slikken en schorren.

Op de autovrije dijkwegen en jaagpaden van de Schelde en bijrivier de Dender is het heerlijk fietsen. Veerdiensten brengen je op een aangename wijze van de ene oever naar de andere.

Drie historische "Denderende" steden zijn een bezoekje meer dan waard: Dendermonde, Aalst en Ninove.
Bovendien is Scheldeland dé gastronomische regio bij uitstek. Nergens anders liggen de sterren-restaurants zo dicht bij elkaar. Een smakelijke fietstocht is hier verzekerd!

Het fietsnetwerk "Scheldeland, langs Schelde en Dender" telt 180 knooppunten en 840 km fietswegen.

Download hier de brochure Fietsnetwerk Scheldeland waarna je makkelijk zelf je route kan uitstippelen via Fietsrouteplanner

Herdenkingsroute WO I 40km

De oorlog van ’14-’18 leeft voort in het collectieve geheugen. ‘Poor little Berlare’ speelde een belangrijke rol door de moedige weerstand van soldaten en burgers.

Ter gelegenheid van 100 jaar Groote Oorlog werkte de cultuurdienst van Berlare, samen met de heemkundigen van de gemeente, een historische fietsroute doorheen de Donkgemeenten uit.

30 infoborden werden geplaatst op locaties die tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijk zijn geweest.

De brochure kan je hier downloaden en is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, tevens het vertrekpunt.

In het wiel van Fred De Bruyne-fietsroute 34km

Fietstocht langs de mooiste Berlaarse plekjes, waaronder enkele belangrijke uit het leven van Fred De Bruyne.

Kasseistroken of onverharde paadjes vind je niet in het parcours, dus de tocht is prima geschikt voor het hele gezin!

Vertrek en aankomst: Dorp 15 te Berlare met gratis parking op het dorpsplein.

Je kan de route zowel digitaal als op papier verkrijgen.
* Download de RouteYou-app, klik op fietsen en zoek naar In het wiel van Fred De Bruyne.
* De brochure met fietsroute kan je ook hier downloaden en is tevens gratis te verkrijgen in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

In samenwerking met de Fred De Bruyne-vrienden.

Ijsvogel fietsroute 35km

Van de gezellige drukte van het Donkmeer naar de weidse rust van de Kalkense Meersen en daarna een duik in de zwemvijver van provinciaal domein Nieuwdonk: hoeveel variatie kun je hebben op één fietsdag?

Je zou er zowaar honger en dorst van krijgen, en zelfs dat speelt langs deze veelzijdige lus alleen maar in je voordeel.

De fietsroute met toeristische punten kan je hier downloaden. De route is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, tevens het vertrekpunt.

Rhododendron fietsroute 45km

Deze fleurige route brengt je naar het noordelijke deel van Bloeiend Oost-Vlaanderen, voor een rit langs buxus- en rhododendronkwekerijen.

Je start aan het provinciaal domein Puyenbroeck, om onderweg ook in het Heidebos en het Molsbroek een mooie brok natuur mee te pikken.
Stap zeker ook eens af in Lokeren, voor een eindje flaneren in de Engelse landschapstuin van Villa Ter Beuken.

De fietsroute kan je hier downloaden of fietsroute met toeristische punten kan je hier vinden. De route is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Teambuilding fietsroute 20km

Een haalbare fietstocht met de kinderen/tieners of een teambuilding met het bedrijf?  Fiets dan deze leuke route in eigen streek.
Download de route op Vlaanderen-fietsland.be via de link https://routelink.be/u14f

Vertrek en aankomst kan aan het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.

Van natte hooilanden naar droge zandgrondenroute 45km

De titel spreekt voor zich. Langsheen de Kalkense Meersen Donkmeer, over het veer van Schellebelle en langs pittoreske dorpjes en gehuchten.
De fietsroute kan je hier downloaden. De route is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.  Ook mogelijk als vertrekpunt voor deze route.

Verrukkelijk Lokaal 20km (kleine lus) en 60km (grote lus)

KORTE KETEN

Van bij de boer tot op je bord. Meer en meer mensen beseffen dat rechtstreeks je inkopen doen bij de boeren uit je streek een duurzame keuze is. De producten zijn supervers en kwaliteitsvol, producenten ontvangen een eerlijke prijs en je vermijdt een pak transportkilometers en verpakkingsmaterialen.

Om de inwoners van Berlare, Laarne, Wetteren, Wichelen en omstreken wegwijs te maken in het aanbod van eigen streek, stellen 21 lokale ondernemers hun producten uitgebreid voor in de brochure. Er is voor elk wat wils, gaande van duurzaam geteelde groenten, fruit, bloemen en vers vlees tot verwerkte producten zoals zuivel, honing, wijn, bier, likeuren en zelfs cosmetica.

De fietsroute kan je hier downloaden. De route is ook gratis beschikbaar in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, Donklaan 123 (Nabij A. Nelenpad), 9290 Berlare.

Volksverhalenroutes ...

Volksverhalen zijn hip. Ze spreken tot de verbeelding en geven lokale geschiedenis extra kleur.
Omdat ze van generatie op generatie, mondeling, worden doorgegeven, hangt het vertellen er van nauw samen met het gebruik van het traditionele dialect.

We voeren je langsheen omliggende gemeenten met verhalen, ingesproken in lokale dialecten. Een leuke, ludieke ervaring !


Over duivels en reuzen : Laarne - Wetteren - Wichelen 40km download hier
start en aankomst : Dorpsplein, Laarne - knooppunt 24.


Over rovers en kabouters : door Berlare - Wichelen - Zele 42km download hier
start en aankomst : GC De Wiek, Dendermondebaan 8, Zele.


Over katten en geesten : Buggenhout-Dendermonde-Hamme-Lebbeke 52km download hier
start en aankomst : De Bruynkaai, Dendermonde - knooppunt 91

Download ook de 2 belangrijke tips voor je smartphonegebruik tijdens de tocht.

Je kan de brochure ook gratis verkrijgen in ons toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, Donklaan 123 (nabij A. Nelenpad), 9290 Berlare, 052 25 43 60, toerisme@berlare.be

 • Beluister de verhalen met je smartphone en Erfgoedapp.
  • download de gratis Ergoedapp via de App Store (Apple) of Google Play (Android)
  • installeer en open de app
  • bij vertrek : klik op de oranje cirkel met het kompas, kies Volksverhalenroutes en download
 • Volg de fietsknooppunten en krijg een melding op je telefoon (push bericht) als je een plaats voorbijfietst waar je naar een volksverhaal kan luisteren.

Wie belt de veerman fietsroute 37,5km

De titel is heel toepasselijk want deze fietsroute start aan het Dorp van Schellebelle (gratis parking) waar je meteen de overzet op belsignaal neemt.

Langsheen de Kalkense Meersen, het Donkmeer en Berlare Broek fiets je over de brug Schoonaarde binnen en gaat finaal via Serskamp weer tot in Schellebelle.
Onderweg vind je een overvloed aan mooie rustpuntjes, café's en restaurants.

De fietsroute kan je hier downloaden of de fietsroute met toeristische plekjes vind je hier.  Je kan de route ook gratis verkrijgen in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer, ook mogelijk als vertrekpunt.

Begeleide Sigmafietstochten

In samenwerking met VZW Durme

Na de rampzalige watersnood van 1953 en 1976 besliste de Vlaamse Overheid om ons beter te beschermen tegen de stormvloeden in het Zeescheldebekken.

Het plan dat hiervoor werd uitgewerkt heet noemt men het Sigmaplan.
Hogere dijken langs de Schelde zijn een deel van het verhaal, maar het zijn vooral de nieuwe overstromingsgebieden die de rivier opnieuw dynamisch en stukken veiliger maken. Ontdek en beleef dit unieke landschap met de fiets!

Tijdens de begeleide fietstocht van 3u of 6u, ontdek je spectaculaire, nieuwe natuurgebieden zoals zoetwaterschorren, wetlands en gecontroleerde overstromingsgebieden en krijg je uitleg van een deskundige natuurgids van VZW Durme.

Download hier de folder of haal hem gratis op in het toeristisch infokantoor Onthaalpoort Donkmeer.
Voor meer informatie, prijzen en reservatie van de begeleide Sigmafietstocht : neem contact op met VZW Durme op
09 348 30 20 en via donk@vzwdurme.be.

Contact Onthaalpoort Donkmeer

Donklaan 123
(nabij A. Nelenpad)
9290 Berlare

052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies