Reizen in coronatijd

Meer gedetailleerde info over reizen in coronatijd op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/


Het Overlegcomité heeft de regels vastgelegd om deze zomer te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli 2021 in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden. 
Meer info over het coronacertificaat vind je op www.vlaanderen.be/covid-certificaat.


Passagier Lokalisatie Formulier blijft behouden

Was je langer dan 48 uur in het buitenland en keer je terug naar België? Of reis je naar België en blijf je langer dan 48 uur in België? Vul dan het Passagier Lokalisatie Formulier in binnen de 48 uur voor je aankomst in België.
Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona. Krijg je een sms of telefoon, volg dan strikt de opgelegde quarantaine. Je vindt het digitale Passagier Lokalisatie Formulier op https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form
Ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli 2021 een Passenger Location Form worden ingevuld in plaats van de Business Travel Abroad-tool.


Terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland

  • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.
  • Terugkeer uit rode zone: wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
  • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (variants of concern): verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

Een afspraak maken voor een coronatest? Hier vind je meer info.


Aankomst in België als niet-inwoner

  • Aankomst vanuit groene of oranje zone: geen verplichting tot test of quarantaine.
  • Aankomst vanuit rode zone: wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine. De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
  • Aankomst van buiten de Europese Unie: wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
  • Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico (variants of concern): er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België resideren en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.

Een afspraak maken voor een coronatest? Hier vind je meer info.


Vertrek naar het buitenland

Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.

Een afspraak maken voor een coronatest? Hier vind je meer info.

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies