’t Veer

Volgens de lokale traditie is het veer te Berlare - Appels het oudste in de streek.
In 1971 doet het veerhuis dienst als locatie voor de verfilming van het boek van Stijn Streuvels: De teleurgang van de waterhoek.

Bedieningsuren

 • 1 april tot 1 oktober:
  weekdagen van 7 tot 20 uur
  weekend en feestdagen van 9 tot 20 uur
 • 1 oktober tot 1 april:
  weekdagen van 7 tot 18 uur
  weekend en feestdagen van 9 tot 18 uur
 • overzet op het half uur en het uur, geen overzet om 12.30 uur

Meer info

Scheldeveer Appels-Berlare ook zogenaamd Appels Veer. De houten veerbrug, aanpalend deel van de Scheldeoever met resterend metselwerk van oud veerhoofd, twee dukdalven, houten ponton met ijzeren loopbrug, zijn beschermd.
 
Appelsveer behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Het veer werd al vermeld in 1253 naar aanleiding van de overdracht ervan door de graaf van Vlaanderen Guido van Dampierre aan Gregorius, heer van Appels. In de daaropvolgende eeuwen is Appels Veer vermeld in processtukken, akten, of naar aanleiding van herstelwerken aan de veerpont. 

Appels Veer vormde vroeger een onderdeel van een minstens sinds de middeleeuwen bestaande belangrijke verbindingsweg, namelijk van de Heerweg Gent Dendermonde. Op de kaart van het Land van Aalst van Jacques Horenhault van 15(9)6 staat deze weg tussen Kalken en Appels aangegeven als 'Heerwech naer Appels veer'. De Hoofdstraat, voordien Veerstraat geheten en nog vroeger 'Oude Pontweg' die van Appels Veer naar het centrum van Appels leidt, gaat terug op die hoofdas naar Dendermonde.
Voorheen was de dorpskern van Appels en haar dorpskerk, zoals van vele oude Scheldedorpen, nabij de oever van de Schelde naast Appels Veer gelegen. Na de verwoesting van de kerk in de 15de eeuw werd de dorpskerk verder oostwaarts richting Dendermonde opgericht en zo verplaatste zich ook de dorpskern. Bij Appels Veer waren vroeger eveneens loskaaien gelegen voor via de Schelde verscheepte goederen. In het kader van de rechttrekking van de Schelde in het laatste kwart van de 19de eeuw werd de Scheldemeander aan de Hoofdstraat te Appels afgesneden en verdween de handelsactiviteit er.

Thans heeft de overzetdienst van Appels Veer voor het Scheldetoerisme sterk aan belang gewonnen. Het is immers gelegen in een landschappelijk zeer aantrekkelijk gebied dat met zijn schilderachtige Scheldedijken zeer in trek is bij wandelaars en fietsers.
Ter hoogte van het eind van de Hoofdstraat zijn nog resten van regelmatig natuurstenen metselwerk van het oude veerhoofd bewaard. Sinds circa 1980 ligt daar tegenover op enkele meter van de oeverkant in de Schelde een houten ponton als vlottende aanlegsteiger die vanaf de kade bereikbaar is door een rechte ijzeren loopbrug. Dit werd bijgeplaatst om de veerboot en oude reserve veerboot vast te kunnen laten liggen gedurende lange periode van dag en nacht.


Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/48872
 

Contact Onthaalpoort Donkmeer

Donklaan 123
(nabij A. Nelenpad)
9290 Berlare

052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies