Vaccinatie van 12-15-jarigen

Enkel samen kunnen we corona stoppen en dus hebben we ook de medewerking van onze 12-15-jarigen nodig. Door iedereen te vaccineren, bereiken we immers groepsimmuniteit. Zo kan het virus zich minder of niet meer verspreiden.
Anders zal corona blijven opduiken en nieuwe varianten ontwikkelen. De oproep is dus duidelijk: “Laat je vaccineren en bescherm jezelf én je omgeving. Zorg dat het virus stopt en niet ons leven!”

Behoor jij tot deze leeftijdsgroep?

Alle 12-15-jarigen ontvangen komende weken een persoonlijke uitnodiging voor 2 prikken Pfizer in ons vaccinatiecentrum. Dit is het enige vaccin dat goed getest is bij deze leeftijd. De vaccins werden zeer voorzichtig en grondig onderzocht vooraleer zij toestemming krijgen voor de toediening, ook bij jongeren.
Het grootste verschil met de vaccinatie van 16- tot 18-jarigen is dat je een toestemming je van ouder(s) of voogd nodig hebt om gevaccineerd te worden. Dat kan door samen met een van je ouders naar het vaccinatiecentrum te komen, of door een toestemmingsbrief mee te brengen als je alleen komt.

Toestemming voor je vaccinatie

Als 12- tot 15-jarige heb je een toestemming van je ouder(s) of voogd nodig om gevaccineerd te worden.
Jouw mening is uiteraard van belang! Bespreek de beslissing daarom samen. Met vragen kan je steeds terecht bij je huisarts.

 • Gaan je ouders of voogd mee naar het vaccinatiecentrum? Dan geven ze daardoor ook meteen hun toestemming voor je vaccinatie.
 • Ga je alleen naar het vaccinatiecentrum? Dan heb je een schriftelijke toestemming van je ouder(s) of voogd nodig. Download hier een voorbeeldbrief. Vul deze brief in en breng het mee naar je vaccinatie.

Wil je je graag al een beetje voorbereiden op het gesprek rond jouw gezondheidstoestand, dan kan je hier de vragenlijst al terugvinden.
Wie niet onmiddellijk op de afspraak geraakt, bijvoorbeeld wegens vakantie, ontvangt eind augustus of begin september een nieuwe uitnodiging. Uiteraard vragen wij om alles in het werk te stellen om nu toch al te komen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je beide prikken reeds hebt gekregen, nog voor de school start, wat het toch allemaal veel makkelijker en veiliger maakt voor een zorgeloze heropstart in september.

Reservelijst QVAX

Uiteraard kunnen ook jongeren zich registreren op QVAX, de digitale reservelijst voor de vaccinatiecentra. Als 12-15-jarige mag je je wel enkel inschrijven op QVAX als je ouder(s) hiermee akkoord gaan.

Hoe kan jij je voorbereiden voor jouw prik?

 • Kom voldoende uitgerust naar het vaccinatiecentrum.
 • Het is geen goed idee om met een lege maag te komen. Zorg dus dat je voldoende hebt gegeten en zeker gedronken.
 • Laat je niet stresseren door alle wilde verhalen die je soms hoort. De meesten voelen de prik niet eens en hebben er nadien ook minimale last van.
 • Kom gewoon op jouw moment van afspraak (te vroeg komen is zeker niet nodig) en een half uurtje later loop je gewoon weer buiten als prikheld!

Kinderen in een pleegzorgsituatie

In het geval van een pleegzorgsituatie is de procedure voor de vaccinatie van een 12-15-jarige als volgt:

 1. de pleegjongere komt met de eigen (biologische) ouder naar het vaccinatiecentrum. Is dit niet haalbaar gezien de situatie, lees dan verder bij punt 2.
 2. de pleegjongere komt met een toestemmingsbrief, al dan niet begeleid door een pleegouder:
  1. de toestemmingsbrief (versie ouders) is ondertekend door de ouder(s)
  2. de toestemmingsbrief (versie pleegzorger) is ondertekend door de pleegzorger, die hiervoor delegatie gekregen heeft van de ouder(s) via de Afsprakennota, zoals opgemaakt onder bemiddeling van provinciale Dienst voor Pleegzorg
  3. de toestemmingsbrief (versie pleegzorgdienst) is ondertekend door de pleegzorgdienst, die tekent namens de ouder na contact met en toestemming van de ouder – bijvoorbeeld in een situatie waarin de ouder zelf geen ondertekend exemplaar tijdig kan bezorgen.
Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies