Straatvinken 2020

Wat?

Op donderdag 14 mei vindt de derde editie van het mobiliteitsonderzoek ‘Straatvinken’ plaats. Op gemeenteniveau wil de organisatie van Straatvinken inwoners inschakelen om in hun straat of op strategisch belangrijke tellocaties gedurende één uur het aantal voetgangers, fietsers, trams, bussen, auto’s en vrachtwagen af te vinken. Inwoners kunnen zelf de straat kiezen waar ze kunnen tellen. Strategische tellocaties zijn verbindingswegen door het centrum, een drukke straat nabij een school, een belangrijke fietsroute, een wandelpad, maar ook sluipwegen kunnen interessante informatie opleveren.

Om te tellen kan je zelfs een speciaal hiervoor gemaakte app gebruiken, of natuurlijk pen en papier. Met de hulp van inwoners wil de Straatvinken-actie de evolutie van het straatverkeer en de verkeersleefbaarheid in kaart brengen.

De Vlaamse overheid wil met hun mobiliteitsdoelstellingen vooral inzetten op duurzamer verkeer. De resultaten van Straatvinken helpen hierbij door onder meer het Routeplan 2030 (mobiliteitsplan dat het gebruik van een auto wil inperken en wil inzetten op verplaatsingen met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer) en het Toekomstverbond (een akkoord over de mobiliteit en leefbaarheid in de Antwerpse regio) op te volgen.

Wanneer?

In 2019 namen meer dan 2000 mensen deel aan de Straatvinken-actie, gesteund door de mobilisatie van gemeentebesturen. Inwoners uit Antwerpen en het Waasland kunnen ook dit jaar meedoen met de telling. Die vindt plaats op donderdag 14 mei 2020 van 17 tot 18 uur. Tel jij graag mee in onze gemeente? Schrijf je in op www.straatvinken.be.

Meer informatie

Straatvinken is een actie georganiseerd door organiseren de Ringland Academie, Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven. Meer informatie vind je op www.straatvinken.be of via info@straatvinken.be. Na het onderzoek zullen de resultaten gecommuniceerd worden.

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies