5/07: Ziekte van Newcastle bij pluimvee

Update 18/07/2018

De sector stelt vast dat de door het FAVV opgelegde maatregelen* onvoldoende worden opgevolgd, waardoor de epidemie moeilijk onder controle komt.

*verbod op het verzamelen van hobbypluimvee (markten en tentoonstellingen) en op het verhandelen (ook uitwisselen) ervan.

Om de epidemie te helpen indijken, doe je er als eigenaar van kippen goed aan zelf ook op je eigen terrein volgende aandachtspunten te bewaken:

  • Contact met andere kippen vermijden.
  • Contact met wilde vogels vermijden: aangezien de ziekte momenteel in zowat het hele land opduikt, wordt het virus ook verspreid door wilde vogels. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen.
  • Momenteel is het aankopen, het ruilen en het tentoonstellen van pluimvee verboden. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er geen besmet pluimvee in je kippenhok brengt. Stel dus de aankoop van nieuwe dieren uit.
  • Laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok.
  • Vaccineer je pluimvee: tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

De ziekte van Newcastle is een bestrijdingsplichtige ziekte. Wanneer de ziekte wordt vastgesteld, worden er door het FAVV maatregelen genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan.
Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en zorgt zelfs voor een aanzienlijke sterfte.

Wat?

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft de voorbije 8 weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van hobbyhouders in 10 verschillende gemeenten. Bijgevolg legt het FAVV maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België.

Meer info

Gedetailleerde info vind je op de website van het FAVV.

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies