Bareldonkkapel

Ook genaamd kapel van OLV van 7 Weeën. Schuin ingeplant bovenop de zandheuvel gekend als de Kapelleberg. In het bos achter de kapel ligt de bijhorende ommegang en Calvarieberg opgericht in 1935.

Devotiekapel voorheen toegewijd aan OLV ter Groender Straete, vermoedelijk verwijzend naar de ligging aan de Groene straat, die Berlare via Bareldonk verbond met Overmere. De kapel lag binnen de heerlijkheid Bareldonk en zou minstens teruggaan tot begin 14de eeuw. Er werden oude vloertegels gevonden in gebakken en geglazuurd aardewerk met typische Vlaamse motieven. Ook de grafkuilen met menselijke skeletresten die bij dezelfde werken onder het koor werden aangetroffen, dragen bij tot de hypothese dat de aanvankelijke kapel mogelijk werd opgericht door plaatselijke heren, die de heerlijkheid van Bareldonk in hun bezit hadden.

In 1585 werd er melding gemaakt van vernielingen tijdens de godsdiensttroebelen. Na restauratie werd de kapel toegewijd aan OLV van 7 Weeën en werd een ommegang opgericht met houten kapelletjes, opgehangen aan de muren van de kapel.
Tussen 1771 en 1774, toen de heerlijkheid van Berlare en het kleinere Bareldonk (deels) in handen waren van de familie vanden Meersche, werd de kapel verbouwd in rococostijl. De voorgevel werd aangepast, vensteropeningen gewijzigd, een nieuw klokkentorentje werd geplaatst, het interieur kreeg een stucplafond en tegen de zuidkant van het koor werd een kleine sacristie aangebouwd. Eind 19 de eeuw werd de kapel binnenin in neogotische stijl aangepast onder meer door beschildering, nieuw meubilair, plaatsing van neogotische glasramen. Zo verdwenen helaas de 19de-eeuwse neogotische muurschilderingen. 

In het koor is nog een credentienis bewaard met gotische spitsboogvorm. Houten doksaal uit de 18de eeuw met fraaie leuning en rustend op twee ronde houten kolommen. Er is ook een schilderij met de voorstelling van de Boodschap aan Maria in het altaarstuk met het wapenschild van de schenker en het monogram van de schilder: A.B.S.Q, uit de 18de eeuw aanwezig. Er zijn ook gepolychromeerde houten beelden van Sint-Antonius, Sint-Rochus, Sint-Jan en Sint-Eligius en een gekleed houten beeld van OLV met Kind, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Het hoofdaltaar is een houten portiekaltaar in Lodewijk XV-stijl van omstreeks 1774 met bovenaan de voorstelling van de Heilige Geest in de gedaante van een duif tussen twee engeltjes met een zon en maan. De biechtstoel dateert uit de 18de eeuw.

De kapel is dagelijks van 9-17u geopend en gratis te bezichtigen langs de zijdeur (kant Donklaan).

Dit gebeurt door de pastoor op rust die naast het schooltje woont op de Donklaan en uitkijkt op de kapel en alles in de gaten houdt.


Voor meer info, contacteer zittende Pastoor Maarten Pijnacker : maarten.pijnacker@telenet.be

Contact Onthaalpoort Donkmeer

Donklaan 123
(nabij A. Nelenpad)
9290 Berlare

052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies