Over het waarom van deze actie

De gordel dragen zou vanzelfsprekend moeten zijn. En toch zijn de laatste officiële cijfers in ons land pijnlijk hard: twee op de drie doden in het verkeer droegen hun gordel niet. Ook in Berlare verongelukten in het verleden een aantal jonge mensen, onderweg naar of van een vereniging.

15 Berlaarse jeugdsportclubs en jeugdbewegingen laten nu zien dat zij hun leden in het hart dragen. Ze voeren daarom de komende maanden actie om altijd en overal de autogordel te dragen. Ze doen dat met affiches en folders, maar ook met boodschappen op websites en in nieuwsbrieven en ledenbladen. Allemaal met hetzelfde doel: tegen uiterlijk mei 2012 dragen alle leden en sympathisanten de gordel. Vijf verenigingen voeren zelfs tellingen uit, verspreid over het seizoen en met de steun van de lokale politie, om de evolutie te zien.

Wim Arbijn (SPa), schepen bevoegd voor mobiliteit en verkeer, is opgezet met de hoge respons op de oproep eind augustus: “Jeugdclubs en –bewegingen zijn belangrijke partners in de strijd rond verkeersveiligheid. Elke week zijn er in Berlare tientallen ritten in functie van clubs en jeugdbewegingen. Ouders brengen hun kinderen naar de training en (uit)wedstrijden, naar weekendactiviteiten in het eigen lokaal of elders, … Met de campagne willen we van de autogordel een evidentie maken bij kinderen. En als we die mee hebben, volgen door hun enthousiasme de ouders van zelf.”

Vlaamse koepels kijken mee over schouder

De voorzet voor deze opmerkelijke campagne komt van SK Berlare. De club werkte vorig seizoen rond algemene verkeersveiligheid en liep daarmee in de kijker. De actie won een wedstrijd van Verenigingen voor Verkeersveiligheid, kreeg een plaats in het jaarboek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en op een congres sprak Minister Hilde Crevits van een schoolvoorbeeld. Gemeente en club vonden elkaar en trekken nu samen deze globale campagne. Ze krijgen volop steun van Verenigingen voor Verkeersveiligheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde die niet onder stoelen of banken steken dat dit voor hen een “zeer interessant pilootproject” is.

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies