Laat enkel de champagne knallen!

Wat?

Sinds mei 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. Ook in Berlare dus en daar zijn goede redenen voor.

  • Het is levensgevaarlijk: een pijl die foutief ontploft kan zorgen voor heel nare brandwonden aan handen en gezicht. Met ernstige oogschade als gevolg. Of stompjes in plaats van vingers. Zelfs tijdens het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De meeste vuurwerkslachtoffers staken niet eens zelf het vuurwerk aan. Je brengt dus niet enkel jezelf in gevaar wanneer je een vuurwerkpijl aansteekt, maar ook al je vrienden en familie die toekijken.
  • Het kan voor brand zorgen: het risico op brand is enorm bij vuurwerk, maar ook wensballonnen zijn helemaal niet zo onschuldig. Het kleinste scheurtje of een onvoorziene windvlaag kan er al voor zorgen dat de ballon weer naar beneden komt nog vóór hij is opgebrand. Met alle desastreuze gevolgen van dien.
  • Dieren zijn er doodsbang voor: door de knallen van het vuurwerk schrikken en panikeren vele dieren. Honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.
  • Hulpdiensten hebben de handen vol: telkens wanneer hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. 
  • Het is superongezond: tijdens en net na het afsteken van vuurwerk piekt het fijnstof in de lucht. Voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma kan dit gevaarlijk zijn. Maar dat is niet alles: 90% van dat fijnstof komt terecht op de bodem en in het riool, wat voor enorme vervuiling zorgt. 

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies