Wandelen

Berlare is een overwegend groene gemeente. Dat ontdek je via enkele prachtige wandelingen. Je kan de veelzijdigheid van het gebied zelf verkennen, of één van de uitgestippelde routes volgen. In elk geval: laat je verrassen door zoveel natuur!

Het startpunt van verschillende wandelingen is aan het toeristische infokantoor, Museum Donkmeer. Daar kan je altijd terecht voor meer informatie en verschillende kaarten. Begeleide groepswandelingen zijn ook altijd een mogelijkheid.

Meer info: toeristisch infokantoor, 052 43 25 60 en toerisme@berlare.be

Wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer

Het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer serveert je 100 km aan wandelmogelijkheden in de buurt van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde. Stel zelf je tocht samen en wandel van knooppunt naar knooppunt langs oude meanders, het Donkmeer en de Scheldedijken. Geniet van de voorbijglijdende boten, de prachtige getijdennatuur en rust uit in een van de talrijke cafeetjes. Of je links- of rechtsom stapt, maakt niet uit, het netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.

Vanaf december 2017 zal er een nieuwe kaart van dit netwerk beschikbaar zijn!
Het wandelnetwerk Kalkense Meersen - Donkmeer wordt uitgebreid met 65 kilometer nieuwe wandelwegen.  Ondertussen blijft deze kaart perfect bruikbaar voor het ontdekken van het gebied tussen Berlare en Dendermonde. Wil je echter het volledige netwerk wandelen, dan wacht je beter met het kopen van de kaart tot in december 2017.

Wandelnetwerk Kalkense Meersen - Donkmeer
Wandelrouteplanner

Een tochtje langs de boorden van het meer

5 km en met het kwaliteitslabel 'Wandelen met een +' van Toerisme Oost-Vlaanderen omwille van de comfortabele toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens. 

Wandelen met een plus: Donkmeerroute

Waterwandeling

Het idee om een waterwandeling uit te werken is ontstaan in GROS Berlare (Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking). Het waterschap dat Berlare heeft met Rio Verde (Ecuador) willen ze op die manier meer in de kijker zetten.

Donkmeerroute

De Donkmeerroute (11 km) laat je kennismaken met alle troeven van de omgeving. Je kan er varen, vissen, wandelen en fietsen. Op een zonnig terras smaakt de vermaarde Donkse paling nog eens zo lekker. Ook de ruime omgeving heeft heel wat te bieden. Een oude meander van de Schelde serveert een verscheidenheid aan landschappen: velden, bossen, vijvers en polders. Je wandelt door Berlare Broek, op de Scheldedijk, langs het kasteel van Uitbergen en voorbij recreatiedomein Nieuwdonk. Een routeverkorting langs de Eendenkooi is tevens mogelijk. 

Donkmeerroute

Kalkense Meersen wandelroute

De wandelroute is in drie lussen opgevat: de Oude Scheldewandeling (9 km), de Meersenwandeling (8 km) en de Heisbroekwandeling (6 km). De routes werden gerealiseerd i.s.m. Natuurpunt en doorkruisen het volledige meersengebied dat zich uitstrekt tussen de dorpskernen van Kalken, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Met meer dan 800 ha aaneengesloten, vochtig weiland vormen de Kalkense meersen één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen langsheen de Zeeschelde. 

Kalkense Meersenroute

Deze pagina is laatst aangepast in oktober 2017.

Contact

dienst citymarketing:
052 43 25 60
citymarketing@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies