Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen.
Het conformiteitsattest is een officieel document dat het lokaal bestuur aflevert en dat aantoont dat jouw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet.
De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners.
In sommige gevallen kan ook het agentschap Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van het lokaal bestuur of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.
Het conformiteitsattest biedt garanties, zowel aan de huurder als aan de eigenaar.
-
De huurder kan erop vertrouwen dat hij een veilige woning met basiskwaliteit huurt. Een kandidaat huurder krijgt met het conformiteitsattest ook de garantie dat de woning geschikt is om in te wonen en dat het geen energieverslindende woning is;
-
De eigenaar heeft een juridisch bewijs dat zijn pand voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen op het ogenblik van de afgifte van het conformiteitsattest.
Bij de zoektocht naar een huurder kan de eigenaar/verhuurder het attest als troef uitspelen en ermee aantonen dat de woning voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen.
Voorwaarden
Iedereen die eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of (onder)verhuurder van een woning is, kan op vrijwillige basis een conformiteitsattest aanvragen voor:
-
een woning die hij verhuurt, te huur stelt of ter beschikking stelt;
-
of voor de huisvesting van een of meer studenten.
Je moet ook een conformiteitsattest aanvragen om een besluit ongeschikt- en onbewoonbaarheid op te heffen.
Procedure
Hoe aanvragen?
Je vraagt een conformiteitsattest snel en eenvoudig zelf aan via het formulier onderaan deze pagina. Lukt het niet? Maak een afspraak met de dienst vergunningen.
Onderzoek en besluit
Na je aanvraag komt een woningcontroleur langs in de woning om na te gaan of ze voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Vanaf de datum van jouw aanvraag heeft de burgemeester 60 dagen tijd om aan de hand van een conformiteitsonderzoek en het technisch verslag van de woningcontroleur een beslissing te nemen.
Wonen in Vlaanderen mag ook conformiteitsattesten afleveren voor de aanvraag van de huursubsidie of bij de verhuur van een woning aan een sociaal verhuurkantoor.
Geldigheidsduur
Conformiteitsattesten zijn in principe 10 jaar geldig, ook als de woning ondertussen van eigenaar verandert.
De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt beperkt tot vijf jaar indien:
-
de woning gebreken vertoont die betrekking hebben op vochtschade;
-
de woning vertoont vier of meer gebreken van categorie I.
Het conformiteitsattest vervalt sowieso als:
-
aan de woning grondige renovatiewerken worden gedaan
-
de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt.
-
de wooninspectie een proces-verbaal voor de woning opmaakt.
Tarief
Een conformiteitsattest kost je:
-
90 euro voor een zelfstandige woning;
-
90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.
Deze bedragen wordt jaarlijks geïndexeerd.
Contact
Weekdag | Time slot |
---|---|
vrijdag: | 8:30-12:00 |
Aanvraag conformiteitsattest
Uit veiligheidsoverwegingen en om zekerheid te hebben over je identiteit, kan je onderstaand formulier slechts invullen als je aangemeld bent.
Dat doe je door bovenaan in deze website te klikken op 'Aanmelden' en vervolgens nogmaals op 'Aanmelden' in de zwarte balk. Volg daarna de instructies.
Lokaal bestuur Berlare verwerkt je gegevens conform de privacywetgeving en neemt daarbij je rechten strikt in acht. Voor meer informatie en vragen hieromtrent: lees onze privacyverklaring, contacteer ons via privacy@berlare.be of Dorp 22.