Erfgoed

Erfgoeddag

Zorg-saam

De drie heemkringen van onze gemeente slaan de handen in elkaar voor een gemeenschappelijk verhaal omtrent de geschiedenis van de zorg. Ze bouwen i.s.m. de cultuurdienst een tentoonstelling in het woonzorgcentrum Ter Meere. Erfgoeddag is dit jaar een brugdag tussen de erfgoed- en de zorgsector. In de kamers en de gangen lopen mensen met herinneringen, verhalen en gekoesterde objecten. De link met de welzijnssector is logisch.
De geschiedenis van de zorgsector in onze gemeente, de evolutie van de rusthuizen in onze gemeente, de dagindeling van een bewoner, herinneringen aan de oude rusthuizen, de omgang met geestesziektes... Welke sporen vinden de heemkringen terug in hun collecties en archieven?
Ook aan de bewoners van het woonzorgcentrum zal deze presentatie niet onopgemerkt voorbijgaan. De beelden roepen herinneringen op die ze met elkaar kunnen delen. De focus ligt op de evolutie van de geestelijke gezondheidszorg. Het wordt een zinnenprikkelende tentoonstelling met oude voorwerpen, medische objecten en foto’s.

Taartenbak
Om Erfgoeddag wat smaakvoller te maken, organiseren we een taartenbakwedstrijd. Deelnemers kunnen een taart naar keuze bakken in hun eigen keuken. De jury zal ze beoordelen naar smaak, uitzicht en ambachtelijkheid. Ben je een keukenprins(es)? Breng je taart om 13 uur naar het Woonzorgcentrum Ter Meere. In de namiddag kan iedereen een stuk taart proeven.

Wedstrijd voor kinderen
Bezoek de tentoonstelling met je kinderen en maak een collage met het aanwezige materiaal. De meest zorgzame en origineelste collage krijgt een leuke prijs.
Bovendien kunnen kinderen, maar ook volwassenen oude volksspelen ontdekken!

Wanneer?
Erfgoeddag vindt plaats op zondag 23 april tussen 10 en 18 uur. De tentoonstelling in de inkomhal van het woonzorgcentrum is toegankelijk van 23 april tem 7 mei.
Gratis
We wensen je een inspirerend bezoek en een namiddag plezier met een glaasje Elixir.
 
Organisatie
Cultuurdienst Berlare, i.s.m. Guislainmuseum Gent, Woonzorgcentrum Ter Meere Overmere, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, Heemkundige Kring Overmere, Werkgroep Erfgoed Uitbergen
Met dank aan Kathleen Adam
 

Erfgoedcel Land van Dendermonde

De cultuurdienst is lid van de Erfgoedcel Land van Dendermonde.
Hun website: http://egclandvandendermonde.be/
Het subsidiereglement van de Erfgoedcel kan je hier raadplegen.

Contact

leen.degreve@berlare.be
052 43 25 50

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies