Inname openbaar domein

Wat?

Je hebt toelating van het gemeentebestuur nodig als je het openbaar domein wil innemen. Dit geldt zowel voor werken (stellingen op de stoep, containers op de weg, …) als om handel te voeren (kraampjes, infostandjes, …) of evenementen (fuif, feest, optreden, ...) te organiseren. Soms moet je hiervoor een belasting betalen, soms ook niet. Dat hangt af van wat je wil doen, en voor hoe lang.

OPGELET:
Zelfs als je denkt dat je geen belasting moet betalen, moet je een inname van het openbaar domein tijdig aanvragen. Wie het openbaar domein zonder toelating inneemt moet een forfaitaire belasting van 100,00 euro betalen.
Als het gaat om een parkeerstrook, dan dien je ook een tijdelijk parkeerverbod aan te vragen.

Hoe aanvragen?

Voor werken:

 • Een aanvraag dien je minstens 10 kalenderdagen op voorhand in;
 • De aanvraag tot inname van het openbaar domein kan voortaan enkel online. Na de aanvraag ontvang je een bevestiging. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je je vergunning via e-mail;
 • OPGELET: Als het gaat om een gewestweg, dan dien je je aanvraag 21 dagen op voorhand ook een aanvraag in bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Dit moet enkel indien de inname langer dan 24 uur duurt. Hiervoor heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een eigen aanvraagformulier;
 • OPGELET: De dienst vergunningen levert enkel de vergunning af. Je dient zelf voor de nodige signalisatie te zorgen. In de gouden gids vind je firma's die signalisatie verhuren. 

Voor (ambulante) handel:

 • Aanvraagformulier afdrukken, invullen en bezorgen op de dienst citymarketing, Alfred Nelenpad aan het Donkmeer (per post: p/a Dorp 22, 9290 Berlare);
 • Een aanvraag dien je minstens 14 kalenderdagen op voorhand in.

Voor evenementen:

 • Aanvragen zijn enkel online mogelijk via deze pagina;
 • Een aanvraag dien je minstens 2 maanden op voorhand in.

Meer info

 • Reglement inname openbaar domein (pdf);
 • De gemeenteraad besliste in zitting van 24/08/2020 om een korting van 50% toe te staan op het geldende tarief uit het reglement inname openbaar domein voor innames voor het uitoefenen van ambulante handel, ter ondersteuning van ambulante handelaars als gevolg van de Covid-19 pandemie. Deze korting geldt voor innames tussen 1/07/2020 en 31/12/2020.
 • De gemeenteraad besliste in zitting van 22/02/2021 om nogmaals een korting van 50% toe te staan op het geldende tarief uit het reglement inname openbaar domein voor innames voor het uitoefenen van ambulante handel, ter ondersteuning van ambulante handelaars als gevolg van de Covid-19 pandemie. Deze korting geldt voor innames tussen 1/01/2021 en 31/12/2021.

Contact

dienst vergunningen:
052 43 25 15
vergunningen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies