Stelselmatige ontruimingen op begraafplaatsen

Wat?

De vier gemeentelijke begraafplaatsen zijn in de loop der jaren organisch gegroeid. Vandaag stellen we vast dat we structureel moeten ingrijpen om voldoende capaciteit te behouden en om de begraafplaatsen te onderhouden. 

Daarom worden sinds 2016 de graven in gratis grond, waarvan de maximumtermijn van 15 jaar vaak al jaren verstreken is, stelselmatig ontruimd. Deze termijn is al jaren de norm, maar zolang plaatsgebrek geen reëel probleem was, werd er niet aan beantwoord. Nu doen we dit wel, mede omdat digitalisering een beter beheer en striktere opvolging mogelijk heeft maakt. 

Melding einde termijn

Bij graven in betalende grond worden de concessiehouders schriftelijk op de hoogte gebracht van een ontruiming.

Nabestaanden van graven in gratis grond worden niet persoonlijk aangeschreven omdat er geen consessiehouder bekend is. Om deze nabestaanden op de hoogte te brengen van de ontruiming, verschijnt er een bericht aan de ingang van de begraafplaatsen en aan de graven zelf. Dit bericht blijft minstens een jaar hangen. Om de kans te vergroten dat de aankondiging door de nabestaanden wordt opgemerkt, wordt ze vlak voor Allerheiligen en Allerzielen geplaatst.

Mogelijkheden

  • Herbegraven en concessie aangaan
    Een graf in gratis grond moet na vijftien jaar worden ontruimd. Het is echter ook mogelijk om het te laten verplaatsen naar het betalende deel van de begraafplaats en alsnog een concessie aan te gaan. De ontgravingskosten zijn voor de nabestaanden.
  • Concessie hernieuwen
    Naast de gratis graven die ontruimd worden, zijn er ook graven in betalende grond waarvan de termijn al jaren verstreken is. Deze concessies kunnen eenvoudig hernieuwd worden.  
  • Naamplaatje op nieuwe herdenkingszuilen
    Voor een graf dat ontruimd wordt, kan je een naamplaatje aanvragen.

Contact

dienst burgerlijke stand:
052 43 25 10
bevolking@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies