Een kale gevel? Fleur hem op met een tegeltuintje!

Door de grote portie natuur in onze gemeente valt de zomerse hitte hier meestal behoorlijk mee, zeker in vergelijking met de steden. Toch kunnen we het hitte-effect nog meer tegengaan en tegelijk zorgen voor een aangenamer straatbeeld met kwaliteitsvol groen tot diep in de kernen. Door een tegeltuintje aan te vragen, bijvoorbeeld.

Een tegeltuintje fleurt meteen je gevel op en daarmee ook de straat én de mensen die er passeren. Door enkele straattegels uit het voetpad te laten breken en er klimplanten en bodembedekkers te laten groeien, kan regenwater in de bodem sijpelen en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. Een goede zaak dus om het grondwater op peil te houden. Zo’n tegeltuintje biedt bovendien ook schuilplaatsen voor insecten en vogels. Ze zorgen dus ook voor een betere biodiversiteit. Maar hoe moet je eraan beginnen? En waarop moet je letten?

We leggen je uit hoe je in vijf stappen bijdraagt aan een klimaatgezonder Berlare:

  1. Check de voorwaarden
    Berlare heeft sinds kort een reglement inzake tegeltuintjes. Je vindt het net als het aanvraagformulier onderaan deze pagina.

  2. Maak een plantenplan
    Kan je de nodige voorwaarden aanvinken? Dan kan je aan de slag met je plantenplan. Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Hou daarbij rekening met de maximale afmetingen en de loopweg, zodat je tegeltuin geen obstakel vormt voor andere weggebruikers en hulpdiensten. Ook het aantal uren zonlicht dat je planten zullen krijgen is van belang. Er mogen geen invasieve planten, sterk bedoornde of giftige planten gebruikt worden. Ook planten met een sterk wortelgestel zijn niet toegelaten aangezien deze de nutsvoorzieningen kunnen beschadigen. Onderaan deze pagina vind je een advieslijst. Objecten horen ook niet thuis in een tegeltuin. Je tuinkabouter laat je dus gewoon in je achtertuin staan.

  3. Dien je aanvraag in
    Vul het online aanvraagformulier onderaan deze pagina in. Dienst vergunningen gaat met je aanvraag aan de slag en houdt je verder op de hoogte. 

  4. Koop je planten
    Na goedkeuring worden de voorbereidende werken gratis voor je uitgevoerd door de dienst openbare werken. Zij graven het plantvak volgens de regels van de kunst, jij staat enkel in voor de aankoop van de planten, plantgrond en eventueel bevestigingsmateriaal of klimhulp.
  5. Planten maar!
    Leg eventueel eerst een laag karton in de put. Zo voorkom je dat zaden diep in de grond ontkiemen tot ongewenste planten. Sommige zaden overleven wel tientallen jaren lang! Vul de put met organisch verrijkte teelaarde, zo geef je de planten alles mee voor een goede start. Geef je planten meteen water zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater? Een regenton is dus een goede investering om ze gezond te houden.

Contact

dienst vergunningen:
052 43 25 15
vergunningen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies