Een eigen zaak starten

Wat?

Wil je je eigen handelszaak of horecazaak starten? Informeer je vooraf goed. Er zijn immers heel wat formaliteiten die je moet in orde brengen bij verschillende gemeentediensten en/of externe instanties. Dienst recreatie en ondernemen helpt jou graag verder bij het aanvragen van de nodige documenten en verwijst jou waar nodig door naar de externe instanties.
Je vindt de nodige aanvraagformulieren en praktische informatie onder de rubriek 'Vergunningen & aanvragen' in het linker navigatiemenu.

Hoe begin je eraan?

Om een vliegende start te nemen als ondernemer is het belangrijk je vooraf goed te informeren. Raadpleeg daarom de publicatie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen ‘Mijn eigen zaak: starten met kennis van zaken’.

Welke vergunningen en aanvragen heb je nodig?

Een overzicht van alle vergunningen en aanvragen vind je onder de rubriek ‘Vergunningen & aanvragen’. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met de dienst recreatie en ondernemen. Zij helpen je graag verder of verwijzen je door naar de bevoegde instanties.

Wil je een horecazaak starten?

Raadpleeg de Startersbrochure van Horeca Vlaanderen. Daarin staan alle voorschriften, regels en verplichtingen opgelijst waaraan een startende horecazaak zich moet houden. De brochure bevat bovendien heel wat nuttige tips.

Horecazaken dienen met het oog op de brandveiligheid het politiereglement ‘
Publiek Toegankelijke Inrichtingen’ in acht te nemen. Daarin wordt een meldingsplicht opgelegd of wordt gevraagd een brandveiligheidsattest te bekomen afhankelijk van de oppervlakte die publiek toegankelijk is.

Ben je op zoek naar bedrijfsruimte?

Vind het op BizLocator, een community-marktplaats voor commercieel vastgoed. BizLocator geeft je een overzicht van leegstaande kantoren, industriële loodsen, bedrijfsgronden, horecazaken en winkelpanden in Berlare en omgeving.

Welke premies en steunmaatregelen zijn er?

In de subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen vind je alle premies en steunmaatregelen die hogere overheden aanbieden.

Welke initiatieven neemt Berlare om lokale economie te steunen?

  • Berlaarse boodschappen
    Onder #BerlaarseBoodschappen promoten we de lokale handel in onze gemeente. Op de sociale mediakanalen Facebook en Instagram kan je als zaakvoerder van een bedrijf gelegen in 9290 promotie voeren voor jouw zaak.
    De website www.berlaarseboodschappen.be bundelt alle ondernemers in Berlare. Komende maanden wordt deze website herwerkt waardoor je voortaan zelf je aanpassingen kan doorvoeren. Wil je ook gratis op de website staan? Neem contact op met de dienst recreatie en ondernemen.

  • Berlaarse cadeaubon
    Samen met de firma Gift2Give zette de gemeente een online platform op voor cadeaubonnen. Handelaars kunnen er zich gratis registreren. De bonnen worden breed ingezet bij verschillende gemeentelijke acties, evenementen en wedstrijden en worden actief gepromoot onder inwoners en ondernemers.

Op welke manier kan je als ondernemer je stem laten horen?

Spreek één van de vertegenwoordigers aan die zetelt in de GALEM, dit is de gemeentelijke adviesraad voor lokale economie. De GALEM adviseert op verzoek of op eigen initiatief het economisch beleid in Berlare.

Hoe blijf je op de hoogte?

Je kan op verschillende manieren op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in Berlare. Economisch nieuws wordt verspreid via onder meer de website, het gemeentelijk magazine Infogem, Facebook, via briefwisseling en per e-mail.
Om als ondernemer snel informatie binnen te krijgen in de (digitale) brievenbus zijn correcte contactgegevens nodig. Controleer daarom je gegevens in KBO via My Enterprise en vul die verder aan. Vergeet niet om je e-mailadres toe te voegen. De gemeente gebruikt de KBO immers als adressenbestand.

Meer info

Neem contact op met de dienst recreatie en ondernemen. Zij helpen je graag verder of verwijzen je door naar de bevoegde instanties.

Contact

dienst recreatie en ondernemen:
Donklaan 123 (post: Dorp 22)
9290 Berlare
052 43 25 60 (balie)
052 43 25 61 (kantoor)
recreatie@berlare.be
ondernemen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies